Typhoons over Kinderdijk, NL

‘Typhoons over Kinderdijk, NL’
In honoured memory of Flt Lt Jean-Noël C.M.J.Vandaele
609 (WR) Squadron
28 September 1944

 

Bij het woord VRIJHEID kunt u niet lang genoeg stilstaan.  Dit was voor mij een belangrijke reden om deze geschiedenis te gaan schilderen. Een reconstructie met olieverf op linnen om het belangrijke verhaal door te geven aan diegenen die er nog nooit van hebben gehoord en een eerbetoon aan Vlieger Jean-Noël Vandaele.

Een schilder herkent men aan zijn schilderwerk en aan de keuze van zijn onderwerpen. Ik ben erg gevarieerd, ik heb alles uit willen proberen. Maar ik kan wel zeggen dat elk onderwerp een serieuze, bewuste keuze is. Het boeit mij enorm om met een afbeelding een verhaal te vertellen.

Meer dan een jaar geleden sprak ik Arjan Wemmers die mij vertelde over de neergestorte Typhoon in Alblasserdam. Hierover nadenkend vond ik het een emotioneel verhaal: ‘Net voor het einde van de oorlog komt hier in Alblasserdam een Belgische Piloot aan het einde van zijn leven, nadat hij in bezet gebied half Europe is doorgereisd om vanuit Engeland als piloot mee te helpen aan de bevrijding van Europa’.

Met hulp van Arjan die mij alle nodige informatie verstrekte over de piloot en het vliegtuig en hulp van anderen over de hoedanigheid van het terrein, kon ik de geschiedenis op doek krijgen. De hele winter, van november tot half april ben ik hier mee bezig geweest. Het doek meet 80 x 120 cm  waarop je elke vierkante centimeter moet vullen.

Met dit schilderij ben ik heerlijk de winter doorgekomen en dit onderwerp heeft me veel voldoening gegeven. Ik hoop dat velen zich met wellicht hulp van dit schilderij mogen beseffen dat VRIJHEID zo belangrijk is!

 

Bram de Jong, 6 april 2019
 

169_org 169_org